header image

Naše domače živali

Objavil: kony | 25.10.2012 | Brez komentarjev |

Edina naša prava domača žival je muca oz mačkon, pa še ta je bolj “divji”, ne pusti se prijeti, pobožati, pusti se samo nahraniti. Vsak dan vsaj dvakrat čaka na hrano. Po tem sklepam, da je naš :smile: .

Potem imamo vrabce: poln žleb. Rogovilijo, se vrtinčijo, čivkajo, zletajo, včasih kakšen (še bolj gol) tudi pade. Z  repom se vedno prav obrnejo, točno tako, da spustijo drekec na ploščad. Vsak dan bi bilo treba pomesti in sprati z vodo, ampak tega med tednom ne naredim vsak dan. Halo?

Sončnice, ko odcvetijo,  kar pustim, čeprav ne izgledajo prav lepo, zato pa lepše izgledajo vse tiste desetine sinic pa kakšen lišček, ki se spreletavajo po njih in zobajo semena. Zadnje čase po vrtu skače taščica in nekaj pika s trave. Tudi kakšno belo pastirico včasih vidim, kako se elegantno pozibava in miga z dolgim repom. Šoje so ves čas v bližini in nekega lepega dne sem lahko vsa vzhičena opazovala celo smrdokavro s tistim svojim krasnim okrasom na glavi. Ne vem, kateri duplar večkrat tiktaka v deblo, je pa lepo slišati. Detel, žolna? Seveda so tu še kosi in poleti meni tako ljube kmečke lastovke. Pa ne prav veliko. Včasih jih je bilo veliko več. Kot tudi čebel. Včasih je vse brnelo, ko so zacvetela drevesa. Zdaj jih je le še za vzorec.

Poleti nas je parkrat v sobi obiskal netopir. Saj so simpatični, ampak zunaj, tam na nebu … Malo sem vriskala, pa kaj ko me ni slišal.

Srn je tukaj kolikor hočeš. Saj so lepe, posebno ko se sprehajajo mimo velikega okna kot na promenadi. Ampak tako sem mislila samo do takrat, ko so mi pojedle vso blitvo in vse najslajše srčke v endiviji. Zunanje liste, ki so trdi in tudi meni manj privlačni, pa pustile. Letos sem morala narediti nekakšno ograjo. S Starejšim Otrokom sva zabila v zemljo palice, med njih pa sem napela “kar eno” mrežo za na vrt. Ko mi jo je zmanjkalo, pa sem kar nekaj improvizirala. Zdaj hodim po novo že kakšna dva tedna, ampak nikakor ne pridem do  trgovine. Je še toliko stvari vmes za urediti. Upam, da jih bo zadržalo, dolgonoge lepotice. Pa saj imajo polno trave vsepovsod!

Včasih pod okni kaj šumlja in takrat greva vsaj z Mlajšim pogledat ježa. Starejšemu je to že brez zveze, kaj bo vstajal zaradi enega ježa.

Par let smo si  lahko vsak večer ogledovali podlasico, ki je prihajala pospravit kakšno drobtinico za mačko. Zdaj je že dolgo nismo videli. In lani se je parkrat mimo panoramskega okna sprehodila lisica . Uauuuu.

Za nas, mestne ljudi (oziroma zame: vso mladost in še malo sem živela v mestu),  je to res uauuu. Še bolj je bilo letos poleti, ko sem ene štirikrat na vrtu videla kačo (vedno drugo). In nimamo velikega vrta. No, niso bile prav velike, ampak vseeno, saj veste, kako se počutimo ob pogledu na kačo …

Zdaj pa imamo še krta! Ne vem še, ali bi se jezila ali bi mu izrekla dobrodošlico. Bojca v svojem super blogu Permakultura za telebane pravi, da krti ne škodijo vrtu, prej koristijo. Spremljam(o)  njegovo potovanje po trati (ni tista angleška, zato mi ni kaj prida hudo), za njim se vije stezica iz nekoliko dvignjene zemlje in ne vem, kaj bi. Bliža se zelenjavnemu vrtu. Z veseljem mu prepustim vse škodljive ličinke (tistih belih je ogromno, ko prekopavam), deževnike bi pa lahko pustil pri miru. Pa jih ne bo, vem. Ampak da mi ne bi spodkopal mojih rastlin? No, ja, naj gre, pa bomo videli … Jaz itak ne vem, kako bi ga spodila.

In tako me včasih zanese v občudovanju te naše žive mikrookolice … zadnjič hodim ob vrtu, gledam in uživam, kako je vse lepo zraslo, ah, kako je vse bujno po teh deževjih (in po  tisti grozni poletni suši) …  In glej,  še dva metuljčka, o, kako romantično, nakar pa me prešine – ups, to sta vendar kapusova belina! Škodljivca! In res se spreletavata tam okoli brokolijev in kmalu jih bodo verjetno jedle kakšne požrešne gosenice in … Pa kaj naj naredim? That’s life. Le pustite tudi kaj za nas, prav?

SMRDOKAVRA

Vir: http://www.hlasek.com/upupa_epops_11860.html


  • Share/Bookmark
Zapisano pod: Vrt, Vsakdan

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije