header image

Samday on Sunday

Objavil: kony | 8.06.2014 | Brez komentarjev |

Redki so dnevi, ko sem Sama. Rada jih imam, takrat se lahko prepustim sebi in dnevu. Seveda me vedno čaka cel spisk obveznosti, ampak zdaj sem že toliko prijazna do sebe, da prisluhnem tudi notranjemu spisku, ki je namenjen mojemu dobremu počutju in ne nikoli-končanemu pospravljanju, čiščenju, likanju, urejanju …  Predvsem mi takrat ni treba skrbeti za kuhanje. Sebe nahranim s kakšno pisano solato ali zelenjavno jedjo in to takrat, ko meni ustreza, z jedjo, ki meni ustreza. Dejavnosti tistega dne se izbirajo same od sebe. Včasih je to tudi celodnevno delo, tudi to zna napolniti dušo z zadovoljstvom. Včasih je to celodnevno “izklopljenje” ob kakšni knjigi ali filmih. Večinoma pa gre za kombinacijo tega, kar bi res bilo dobro, da je narejeno in onega, kar paše …

Danes sem Sama. En Otrok je odšel z očetom na piknik, drugi se v prestolnici prebija skozi izpitno obdobje. Delovni spisek  je velik, toda jaz se najprej odpravim na moje Zelene pašnike. V ta-pravo naravo se mi ne da (klasika), imam namreč odličen izgovor (klasika), zunaj namreč  žge kot za stavo – pomlad je te dni preskočila v poletje. Po vrtu sem nekaj brkljala že  včeraj in to naj bodi za ta vikend dovolj. Kot kraljica sedim za jedilno mizo pred računalnikom, skozi velika okna se v prostor vliva ogromno zelene barve z vrta, ptiči ščebetajo (in mi kakajo na pločnik – da ne bo vse sama romantika), sonce, ki bo čez par ur cel popoldne grelo to stran hiše, da bo treba zastreti polkna, je še na drugi strani hiše. Oddaljen zvok centrifuge me pomirja, da se realizirajo nekatere stvari tudi z uradnega spiska. Čeprav ne potrebujem pomiritve; sem popolnoma pomirjena ali kot bi rekla Melita Zupančič, sem v Srcu. In če bo tisti stroj perila opran zdaj ali čez eno uro, je popolnoma vseeno, suh bo eno uro potem, ko ga bom obesila na balkon. Tako da zdaj lahko´komot´ dam prati še enega in se vrnem.

Melito Zupančič sem “slučajno” spoznala na njenem predavanju “Pojdi v Tibet”. Brez premisleka sem se ob posredovani e-informaciji o predavanju prijavila, napisala drugi dan že pol odjave, jo zbrisala in pustila dnevom, da so tekli do dneva predavanja, si še ves tisti dan delala utvare, da ne bom šla (saj nimam časa in sem utrujena in komu se da nazaj v mesto) in se zvečer enostavno preoblekla ter se pojavila tam.  Takole so najavljena njena predavanja: “Le kaj se zgodi, ko začneš poslušati svoje srce in slediti svojim sanjam? Ko pustiš varno službo na ministrstvu in jo zamenjaš za neznano, ki te je poklicalo? Vas zanima, kako popoln načrt poti  pripravi življenje? Kako uči poslušati, zaupati in se čuditi? 11 mesecev in 11 dni.” Bilo je z eno besedobožansko. Prišla sem tudi na drugo predavanje “Kako slediti  znakom Življenja“, vendar sem o sledenju znakom življenja izvedela več v prvem predavanju, ki je bilo konkretno, izhajajoče iz njene lastne izkušnje in resnično navdihujoče. Polno znakov, ki jim je ali jim ni sledila in življenje ji je ves čas  kazalo, da je edina možna pot Sledenje. Mogoče je šlo pri drugem predavanju  za moje preveliko pričakovanje. Čeprav ne, pričakovanje je  ustrezalo temu, kar se je dogajalo prvič. Pa še cena je bila  drugič enkrat večja. Nič hudega, ni mi žal, v meni so se že prvič odprli  določeni  kanal(čk)i in moje Življenje  ne bo nikoli več enako. Ja, tako to gre, pa naj se sliši še tako pompozno in pretenciozno.

Podobno, mogoče še malo v večji meri, se mi je zgodilo ob branju knjige Anette Ellegaard: “Superženska je v tebi” . Po knjigi sem bila veliko bolj “razširjena” kot prej, seveda ne v kilogramskem smislu. Kar nekaj stvari o sebi sem spoznala, bolj razumela in nekatere tudi končno  sprejela.

Super, da ste, ženske, vidve in še mnogo drugih! To seveda ne izključuje moških, ki me tudi mnogokrat nagovorijo, zdaj je pač v ospredju njun prispevek k mojemu spreminjanju. Brez mene pa itak ne bi šlo, tako da super, da sem tudi Jaz.

Živelo Življenje!


  • Share/Bookmark
Zapisano pod: Novi časi, Vsakdan

Pustite komentar

Tvoj odziv :

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Kategorije